Тровят ни с химикалите в чушките и доматите от южната ни съседка

Зеленчуците, които са внос от Турция, са опасни! За това алармираха специалисти по контрол на храните пред бТВ. Оказва се, повече от две трети от сигналите за заразени с пестициди зеленчуци са именно за такива, идващи от южната ни съседка. Нещо повече, почти всички домати и чушки, внос от Турция, са изключително отровни заради високото съдържание на химикали в тях.

Нивото на пестициди при тях е в пъти над приетата норма.

`u6ki

Точно заради подобни нарушения от Комисията по контрол на храните са блокирали огромни количества домати и чушки, внос от южната ни съседка, в складове на производителя.

Въпреки наложената мярка обаче проверка показа, че по пазарите в страната все още се продават зеленчуци от опасната партида. Така например на пазара в Слатина има червени чушки от Турция.

Освен за България, Турция е един от най-големите износители на зеленчуци за цяла Европа. В момента, заради блокирането на партидите турски зеленчуци, в България се забелязва сериозен ръст на зарзавата, родно производство. Експерти проверяват и българските производители за използвани пестициди, но към момента резултатите са добри.

Източник:razkritia.com