0000199364-article2

Отпадането на данък „лихва“ не се разглежда от правителството на този етап, обяви пред „Дарик“ премиерът Пламен Орешарски.

„Отпадането на данък предполага отпадането на разход – ако ми предложите кой разход да махна, мога да помисля кой данък да махна“, аргементира той отказа си да бутне налогът, въведен от Симеон Дянков.

В края на 2012 г. с приемането на поправките в закона за ДДС мнозинството на ГЕРБ въведе облагане с 10% на дохода от лихвите от влоговете от 1 януари тази година, от БСП тогава възразиха остро, а през юли т.г. Сергей Станишев обяви, че левицата ще го бутне от догодина.

Това обаче се отлага за неопределено време, стана ясно от демите на премиера, който каза, „ако коланът е къс, колкото и да го отпускаме – пак ще ни стяга“, като тази метафора за икономическото ни състояние се отнася не само за следващата година, а и за следващите поне десет години за страната ни, поясни той.

Министър-председателят потвърди, че приоритетите в политиката на правителството през есента ще бъдат подобряването на бизнес климата и „в рамките на възможното“ една по-активна социална политика.

От изпълнението на бюджета до края на годината ще зависят и „коледните бонуси“ за администрацията и пенсионерите, допълни Орешарски.

„Всяко правителство има хоризонт от четири години, така че програмата и мерките са насочени към нормален мандат. Какъв мандат ще ни отпусне обществото, е друга тема. Това мен не ме вълнува, вълнуват ме мерките“, настоя той.

До есента кабинетът „едва ли ще стигне до темата с АЕЦ „Белене“, смята още Пламен Орешарски.

източник: dnes.bg