Обществен договор за провеждането на свободни, честни и демократични избори в България подписаха в четвъртък организации от неправителствения сектор и водещите политически партии в страната.

Инициативата е на Асоциация „Прозрачност без граници”, Българско училище за политика „Димитър Паница”, Европейския институт, Европейския информационен център, Институтa за социална интеграция, Центърa за либерални стратегии, Центърa за модернизиране на политики и Центъра за независим живот.

Подпис под обществения договор сложиха почти всички парламентарно представени партии в 41-вото НС. На срещата присъстваха Цветан Цветанов от ГЕРБ, Михаил Миков от БСП, Четин Казан от ДПС, Екатерина Михайлова от ДСБ и Емил Кабаиванов от СДС и Петя Ставрева от „Обединени земеделци“. Столът за представител на „Атака“ остана празен. Към споразумението се присъединиха още “Движение България на гражданите“, Коалиция “Българска пролет”, Коалиция “ГОРДа България”Български демократичен съюз “Радикали”,ДАНО“Партия на българските жени”, Партия “Новото време” и пр.

Документът задължава гражданските организации да проведат независимграждански мониторинг на изборния процес, да бъдат политически безпристрастни, да проведат разяснителна кампания, да сезират компетентните органи в България и света за установени нарушения на изборите, да излязат с препоръки за подобрения в организацията на бъдещите избори.izbori

Партиите, от своя страна, обещават да избират членове в РИК и СИК с доказани морални качества, да обучат допълнително представителите си в изборните комисии, да проведат информационна кампания срещу купуването на гласове, да осигуряват публичност за получените от тях дарения и да съдействат на независимите наблюдатели на изборите.

„ГЕРБ от самото учредяване, дори в условията на опозиция, винаги се е присъединявала към подобни инициативи и сме се стараели кум максимално прозрачни избори. Настояваме обаче още за уеднаквяване на методиките насоциологическите агенции, при които за голямо съжаление в последните седмици наблюдаваме противопоставяне, каквото не е имало и на политическото поле. Това значи, че или има някакъв дефицит, или има някакъв проблем“, коментира след подписването на договора зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Днес се събираме в ситуация на загубено доверие в институциите, в политиците, в думите и актовете. За да може това, което днес правим тук, да бъде посрещнато с доверие от гражданите, всеки от нас трябва да спести онази доза демагогия и лицемерие, която съпровожда политиката“, заяви Михаил Миков от БСП и призова администрацията, ангажирана с изборния процес, да бъде аполитична.

Всички подписали споразумението партии бяха единодушни, че документът е добър на теория и трябва да се положат усилия, за да бъде спазен и на практика.

Не така оптимистичен бе председателят на РЗС Яне Янев.

“Да бъдем честни и да кажем, че и тези избори се провеждат в условията на нереформиран Закон за политическите партии”, каза Янев. По думите му текстът съдържа много празноти, които позволяват различни спекулации.

“Нека да е ясно – и на тези избори ще се купуват и продават гласове. Искам да отбележа, че няма смисъл това да е тайна за обществото. Според данни на РЗС, които са максимално обективни, повече от 70% от ромите, имащи право на глас, просто желаят да продадат гласа си“, предупреди лидерът на РЗС.

Източник:offnews.bg