Орешарски има данни, за да стане българският Марио Монти, прогнозира Иван Гарелов

Известният журналист похвали БСП за правилния избор. Ако Столетницата получи мандата след изборите и наистина постави Пламен Орешарски на премиерския пост, може да очакваме растеж в икономиката, коментира Иван Гарелов в ефира на НОВА телевизия. От бившия финансов министър в тройната коалиция може да се очаква всичко друго, но „не и залитания и крайности“ цитира БЛИЦ думите на журналиста в предаването „Здравей, България”.

Пламен Орешарски се смята за един от успешните икономисти у нас, признават неговите опоненти. Като министър на финансите той стана скандално известен със знаменитата си реплика „Дай да разваляме седянката…“ по време на преговорите за учителските заплати през 2007 година. Тогава му поискаха оставката заради тези думи, а не заради следващите „…първо да говорим за цифри, бройки и съкращения…“, от които става ясно, че той е прагматичен и празното говорене не е в негов стил.GARELOV

Според фактите, икономистът и преподавател в УНСС е зам-министър по време правителството на СДС и въвеждането на валутния борд. Той е безпартиен министър на финансите по време на тройната коалиция. По негово време икономиката бе във възход. На него се приписва и заслугата за плоския данък, насочен към стабилизиране на бизнеса, също и за орязване на държавната администрация със създаването на НАП.Той има доста сходства с италианският премиер, който наложи радикални икономически реформи, за да извади от блатото икономиката на Италия. Има шанс Орешарски да стане българският Марио Монти, смята Иван Гарелов.

Източник:razkritia.com