Обезлюдяването и смъртността в определени региони направи държавата от райска градина – Сомалия

Стряскащи статистически данни за обезлюдяването на държавата изнесе Центърът по демографска политика.

Оказва се, че в 21 век и в държава от ЕС е налице страховита тенденция: българите се топят със седем души на час. Това прави 60 000 души на година (един средно голям град) или просто 164 човека на денонощие. Седем пъти по-бързо става в Северната част на републиката в сравнение с Южната.

Прираста на населението е неприемливо нисък, но пределно ясно обясним с чисто икономически данни. За сведение: средния доход на един столичанин е 1159 лв., а в град от типа на Силистра – 700. Софиянецът се надява на 12 на сто увеличение, но провинциалистът – едва с пет на сто. Прости сметки показват, че само след две десетилетия в Силистра ще получават една пета от заплатата в София.selo

Един любопитен факт – в провинцията е цяло чудо, ако някой от семейството работи в държавния сектор. В София 55% от членовете на семействата са на бюджетна издръжка. Осигуровките им, както е известно, ги поема държавата (т.е – данъците на провинцията веднъж им плаща заплатата, веднъж пенсиите и здравното осигуряване).

Всичко това влошава с бесни темпове качеството на живот в страната. Един малък град и особено селата нямат нормално функциониращи магазини, аптеки, пътища, комуникации.

А резултатите от всичко това са просто ужасяващи: държим ПЪРВО място в света по изчезване на населението. Смъртността у нас ни нарежда между държави като Чад и Сомалия. Световната банка изнесе данни, че през 2050 г. у нас ще живеят 4,5 млн. души – от тях: 3 милиона цигани, 700 хиляди турци и под един милион българи.

Източник:razkritia.com