Президентът Росен Плевнелиев изнендващо съобщи, че ще връчи мандата за съставяне на кабинет на ДПС във вторник, 5 март, а не утре, както първоначално беше обявил.

От прессекретариата на държавния глава изпратиха съобщение до медиите, че мандатът ще бъде връчен на представител на партията на 5 март, без да посочват аргументи за забавянето.

От прессекретариата на президента не посочиха причина за отлагането, но пред Dnes.bg подчертаха, че се спазва 7-дневният срок между връчването на мандатите, предвиден в Конституцията.plewneliew

От ДПС за пореден път заявиха, че ще върнат мандата, след като им бъде връчен. Президентът е информирал лидера на партията Лютви Местан, че това няма да се случи утре, тъй като „има съображения от чисто технологично естество“, коментира Местан в Русе.

Плевнелиев беше обещал в понеделник, 4 март, да обяви задачите и структурата на служебното правителство и да посочи членовете му в дните от сряда до петък следващата седмица. Фактът, че мандатът ще бъде връчен едва във вторник идната седмица, обаче означава, че обявяването на служебния кабинет ще се забави.Напомняме, че първите два мандата на ГЕРБ и на БСП бяха връчени само в рамките на три дни, а не за две седмици. Вчера Плевнелиев дори се похвали, че не бави процедурата.

 

ГЕРБ и БСП вече върнаха връчените им мандати за съставяне на правителство. Очаква се същото да направи и ДПС. Лидерът на партията Лютви Местан вече подчерта, че ще върнат мандата в мига, в който го получат.

Днес президентът Росен Плевнелиев обяви в парламента и датата на предсрочните парламентарни избори – 12 май.

Утре в 14 часа на „Дондуков” 2 Плевнелиев свиква консултации за Обществения съвет към бъдещото служебно правителство.

На срещата представители на протестиращите граждани, на широк кръг граждански и браншови организации, синдикални и работодателски организации ще обсъдят бъдещите задачи и проект на Правила за устройството и дейността на Обществения съвет.

Източник:dnes.bg