Полицай е починал от инфаркт след дълга смяна в поредния протестен ден в София, потвърди Благой Ванкин от браншовия синдикат на униформените.

„Това е лична трагедия, която се прие много болезнено от колегите. Те са демотивирани, защото вече 20 дни работят без почивка. Смените им са по 12-16 часа, а след няколко часа ги викат отново на работа. Изчерпани са часовете за извънреден труд, а сме едва в началото на тримесечието, не знам дали ще бъдат компенсирани служителите. Законът не го позволява, което е абсурдно – според мен не може да има лимит на извънредните часове в подобни ситуации в държавата“, коментира той.

По думите му от синдиката са провели среща с вътрешния министър Цветлин Йовчев, който обещал да намери механизми за заплащане на всички надработени часове на полицаите.

Демотивацията на служителите обаче идва не само от голямата натовареност, но и от ниското заплащане, коментира Ванкин.policiq

„Замразиха ни заплатите преди 3 години и минахме под прага на бедността, особено колегите с по-големи семейства“, каза той и добави, че освен дежурствата по протестите полицаите дават и редовни смени.

Огромната натовареност на служителите потвърди и техният шеф – директорът на Столичната полиция комисар Ивайло Спиридонов.

По думите му „това е обяснимо заради ежедневните протести и състоянието на престъпността в София“.

„Работи се в един много труден момент, но полагаме усилия за запазване на обществения ред. Не смятаме да прибягваме до употреба на груба сила срещу граждани – все пак затваряне на кръстовище не е престъпление, а нарушение“, каза още Спиридонов и уточни, че по случая с починалия служител на СДВР все още няма 100-процентова яснота по причината за смъртта.

Източник:dnes.bg