655-402-pari

Вече е факт постановлението на Министерския съвет, с което малко повече от 1 милион души или близо половината пенсионери ще получат коледни надбавки от по 50 лева.

Това съобщи министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.

Той посочи, че надбавки ще получат само пенсионерите, които са с размер на пенсиите до 251 лева, колкото е линията на бедност.

Нормативния акт, с който това трябва да влезе в действие вече е факт, коментира министърът.

Коледните пенсии ще струват 53 500 000 лева, които са за сметка на републиканския бюджет и за сметка на парите, които председателят на парламента предостави на министъра на финансите, за да може да бъде изпълнена тази мярка, заяви още Адемов.

Коледните добавки ще бъдат изплатени заедно с пенсиите за декември.

Министърът каза, че всички пенсионери, които имат право на тази надбавка заедно с редовния размер на пенсията за декември ще получат тази еднократна коледна добавка, която по думите му е толкова дългоочаквана от всички пенсионери, заради факта, че не съществува през последните четири години.

За съжаление не всички пенсионери могат да получат тази надбавка, но в условия на криза това са възможностите, които може да си позволи централният бюджет на базата на направените икономии от разходи и на базата на изпълнението на приходната част в бюджета, допълни министър Адемов.

Министър Хасан Адемов присъства днес на откриването на Център за настаняване от семеен тип за хора с увреждания в Цар Калоян.

Центърът се помещава в сградата на бивше училище в града, която е ремонтирана по Програмата за развитие на селските райони. Вложените в реконструкцията средства са над 1 400 000 лева.

източник: vesti.bg