Увеличението се очаква след средата на януари идната година

Поредната лоша новина се стовари върху шофьорите в България днес, когато стана ясно, че цената на задължителната застраховка Гражданска отговорност ще се увеличи след средата на месец януари идната 2014-та година.

Най-вече това ще удари по джоба на онези, които до момента са предпочитали евтиния избор при застраховането. Все пак ако подновим застраховката си до края на тази година, има вариант да платим по-малко, съобщи вестник “Стандарт”.

koli

Все пак в случая има и нещо добро, а това е, че оттук нататък водачите на превозни средства няма да плащат Гражданска отговорност за пребиваването си в чужбина. Решението стана факт след изменение на наредбата за плащане на обезщетения, която направи КФН /Комисията за финансов надзор/.

Измененията бяха направени поради традиционния навик на застрахователните компании да предлагат евтина цена на застраховката, ако водачът гарантира, че не смята да излиза от страната с автомобила си. По-солено излизаше, когато шофьорът отива с колата си зад граница.

Експерти от КФН обясниха, че е масова заблуда убеждението, че притежателят на колата не може да шофира в чужбина, ако е направил евтина застраховка.

Подобно твърдение е в разрез с Кодекса за застраховките и правилата в Европа, които гласят, че само срещу едно плащане застраховката важи на територията на цяла Европа.

Източник:razkritia.com