Носител на опасния вирус може да дари кръв където и да е, без да бъде върнат.

Шокиращи новини за начина, по който се дарява кръв, смутиха огромна част от гражданите. Оказа се, че млад мъж, болен от Хепатит Б, три пъти е дарявал кръв, без заболяването му да бъде открито. 23-годишният Христо от Червен бряг е редовен кръводарител. Младият мъж е дарявал заразена кръв цели три пъти преди да му бъде открито сериозното заболяване. Младежът е потресен, че едва след последното вземане на кръв от кръводарителския център са счели за нужно да уведомят личния му лекар за болестта му.krya

Христо е дарявал кръв и в Бургас, и във Варна, но едва в София му съобщават, че е болен. Мъжът е потресен, че никой не си прави труда да го уведоми, че е болен. Предвид изследванията, най-вероятно е преносител на заразата още от дете. Христо дори си прави експеримент. Дава кръв в Кръвния център в Плевен. Откъде също не го връщат. Тогава вече младият мъж решава да си потърси правата и да попита лаборантите защо никой не го търси, за да го уведоми, че е болен, макар да разполагат с телефон и адрес за връзка.

Христо иска да знае и какви са гаранциите, че заразената кръв, която е дарявал толкова пъти, е унищожена, а не е прелята на някой пациент, предават от Новини БГ.

Източник:razkritia.com