По-високата задължителна застраховка „Гражданска отговорност” ще плащат всички шофьори, които имат нарушения на пътя

Гражданската отговорност скача с до 7 пъти. По-високата задължителна застраховка „Гражданска отговорност” ще плащат всички шофьори, които имат нарушения на пътя. Това предложение ще влезе в сила най-рано от втората половина на 2014 г., тъй като тогава се очаква да бъде въведена системата „бонус – малус”, съобщи новината в. „Монитор”, цитиран от novini.bg.

kat

Към момента се подготвят различни промени, които ще залегнат в Кодекса зазастраховането. Чрез тях се очаква да бъде регламентирана тази система и по какъв начин ще бъде въведена за всички застрахователни компании у нас.

Тези изменения бяха представени по време на застрахователната конференция под надслов „Шофирането е и отговорност”, която бе проведена под инициативата на „Инсмаркет”.

По думите на Борислав Богоев, заместник-председателят на Комисията по финансов надзор, е напълно нормално тези шофьори на моторни превозни средства, които са направили повече от 10 нарушения и са причинили огромни вреди и щети на своите колеги, да са длъжни да заплатят и по-висока застрахователна премия.

Същевременно, онези шофьори, които са внимателни на пътя и спазват всички правила по Закона за движение, ще бъдат облагодетелствани, тъй като ще трябва да платят по-малки застраховки „Гражданска отговорност”.Богоев допълни още, че при въвеждането на тази „бонус – малус” система, ще се използва при изчислението на ставките, които ще плащат шофьорите, коригиращ коефициент, посочен към тарифата на всеки един застраховател.

Източник:chudesa.net