Момче на 5 години от Враца е прието в болница с белези от наранявания по цялото тяло. Лекарите трябвало дори да ампутират част от пръстите на краката му, защото са били тотално измръзнали, информира Би Ти Ви.

Миналия петък социалните работници извършили проверка в дома на многодетно семейство от Враца. Петгодишният Цецко спял на леглото. По думите на Нели Стоянова, директор на „Социално подпомагане“ в града, след като родителите събудили момчето, станало ясно, че то трудно се придвижва. Незабавно било настанено в многопрофилната болница. Лекарите са останали изумени – Цецко изглеждал на 3 години, въпреки че е на 5!

„Какви рани са, какво ръчкане, какво чудо, просто ръцете, шията, колената, лицето, всичко е в белези“, възмущава се д-р Цветанка Генкова, директор по медицинската част на МБАЛ „Христо Ботев“. Най-тежко било състоянието на крайниците, най-вероятно поразени от измръзване.

„За съжаление се наложи да бъдат отстранени по два пръста от двете ходила на детето и да подложиме ходилата и на други хирургически интервенции“, разказва хирургът д-р Иван Чолашки.cecko1

Майката Петя, която е бременна с шесто дете, обяснила, че травмите по краката са от обувки. Според социалния работник Камелия Петкова майката твърди, че детето е получило раните от маратонка, която носило в продължение на седмица.

Историята на Цецко не започва с уж неудобните маратонки. В продължение на две години момчето било в детски дом, но миналия декември социалните го върнали на майката и пастрока му. „Биват подобрени жилищните условия, индикациите са, че те желаят да се грижат за техните деца, при което съответно сме предприели мерки по реинтеграция,“ обяснява Нели Стоянова.

Съседите забелязват, че Цецко не излиза от апартамента. „Даже преди една седмица аз седях на прозореца и ги питах къде е момченцето, тия викат, то не излаза, но не казват защо,“ сподели съседът Иван Иванов.

Освен висока музика съседите не са чували в жилището на Петя и Георги да стават скандали и побоища. Пъзелът подреждат социалните чрез разказите на момчето, което, щом чуе думата „мама“, се разтреперва цялото.

„Нямам обяснение, освен насилникът да е майката. Който е чел „Книга за джунглата“, имаме абсолютно потвърждение за героя Маугли – толкова ли е асоциален, да, за съжаление,“ смята д-р Чолашки.

„Цецко казва, че е бит с пръчка, че не му е давано да яде, следите са по цялото му тяло, казва, че е връзван на моменти, контакт изграждаме чрез храната, това е нещо, което му е липсвало, постоянно иска храна, и виждайки, че я получава, се успокоява,“ обяснява Камелия Петкова.

Тепърва ще се установява защо петгодишното момче е получавало такова отношение от родителите си. В момента Цецко се възстановява постепенно след операцията, борбата на лекарите е той да може да ходи отново. Момчето не иска да се връща у дома. Братята и сестрите му са настанени в социални институции.

Източник:24chasa.bg