roklq

Стела Велинова е продавачка в супермаркет в Стара Загора. Целия си живот самотната майка е посветила на дъщеря си Мариана, която тази година завършва с пълно отличие езикова гимназия. След дни е абитуриентският й бал, който нейните съученици – повечето деца на имотни родители, обсъждат още от Нова година. После идват т.нар. след абитуриентски вечери, за които трябва да се купи друг тоалет и да се пръснат още сума пари. Тази зима Стела едва се оправи със сметките за ток и парно. Затова взе от услужлива банка т.нар. бърз кредит от 2000 лв., с него да облече детето си за бала. Не само, че не обърна внимание на близо 100- процентовата лихва, която трябва с години да изплаща, но с ужас разбра, че тази сума за нищо няма да й стигне.

Защото в трескав спринт за лесни печалби търговци, бижутери, вносители на обувки, чанти и парфюми, и куп други сателитни за всеки абитуриентски сезон бизнес дейци, като фризьори, цветари, шофьори, с лекота измъкват и последната спестена стотинка от родителите на випускниците. Всяка година манията подобаващо да се изпрати в живота  завършилото училище момче или момиче, става все по-безумна. Но едва ли някой си спомня да е била толкова жестока, колкото тази пролет.

Великолепна вечерна рокля от копринен сатен в цвят екрю, съчетан с изящна брюкселска дантела, струва 5000 лв.

Спокойно! Първо, тя е уникат, дело на много известна наша дизайнерка, една от най-успешните български модистки. Второ, на запад подобна рокля, която по нищо не отстъпва на тоалетите при раздаването на „Оскар”-ите, може да струва 20 000 долара и нагоре. Трето, Мариана от Стара Загора няма баща, който върти бизнес с оръжие например и  не може да мечтае за такава рокля. Затова пък други нейни връстнички имат заможни татковци и непременно ще си я купят.

Това не значи, че на пазара в момента не могат да се намерят красиви тоалети за по-малко пари. Ако девойката прояви

добър вкус  и семейният бюджет позволява харча, за 700-1200 лева също може да се облече за бала изискано. Цветове  и модели – дал Бог колкото искате. Лошото е, че с роклята съвсем не се слага точка на големите разходи около бала. Обратното – тя е само началото. Идва ред на обувките. Разнообразието е огромно. Сега на мода са супервисоките токове и ако момичето рискува да остави краката си цяла нощ в менгемета от твърда изкуствена кожа, може да се отърве с някакви си 45-80 лева за обувки. Но цената на истински изящните, маркови кожени официални дамски обувки може да стигне до 1200 лева. Модерната чантичка към тоалета е тип плик, обсипана с пайети и камъни Сваровски. Като всеки изискан аксесоар, и тя струва от 80 до 250 лева. По-оправните девойки още преди няколко месеца започнаха да обикалят магазините за втора употреба. Там много често само за 10-15 лева се намират тъкмо такива елегантни и почти нови чантички – в странство дамите не ги носят повече от веднъж!

Въпрос на престиж е бижуто за бала. Ако мама е скътала някой пиндар или стари зъбни коронки, вече е поръчан пръстен, колие или гривна при златар. Иначе – да се купи такова бижу за абитуриентската вечер не е по джоба на средния българин. Грам обработено злато 14 карата в момента върви на пазара около 76 лева.

Идва ред на прическата. Предприемчиви фризьори още от февруари започнаха да си правят реклама, че са спецове по най-модерните фризури за млади момичета. Някои дори обявиха тарифата си – 112 лева за пробна плюс официална прическа. Тук не влизат боята, кичурите и другите екстри. Избере ли девойката споменатия пакет – незнайно защо му казват „промоционален”, като бонус ще й направят маникюр и педикюр. Ако към него  прибавят и гел за коса, ще й струва допълнително само … 68 лева.  Гримът е отделно. Имаме страхотни майсторки-гримьорки, същите, които превръщат грозновати чалга певици в холивудски звезди. Коя абитуриентка не си мечтае за същото?  Само че за подобна екстра се плаща 200-250 лева. Могат да си я позволят единствено най-имотните момичета. Не, че ги няма – девойка от Варна, например, се похвали, че за бала родителите й дали 9 000 лева да си сложи силиконови гърди. Защото дизайнерската  й рокля  /1700 лева!/ била с голи рамене и гръб, и без хубав бюст простеела!

Голям харч е кувертът за самия бал. Тук вече родната  „кръчмарска” далавера е в разгара си. Куцо и сляпо гледа да пробута за бала празния си или позападнал ресторант, но срещу колкото може повече пари. Ако класът реши да направи бала си в София – добре. Има ресторанти /предимно квартални или извънградски кръчми/, които предлагат куверти от 38 до 80 лева. Но в ресторанта на хотел „Кемпински-Зографски” той струва 120 лева, а за 2 малки питиета в нощния бар предварително искат по 100 лева на ученик.

Да се стигне до самия ресторант трябва и специален транспорт. Никой не ходи вече на бал с раздрънкани таксита.  Във Варна, например, специализирана транспортна фирма предлага на абитуриентите срещу 190 лева лъскави бели и черни мердецеси S класа . Но софийска фирма бие всички рекорди – тя предлага суперлукс „Линкълн Навигатор 140” за 5 часа, с до 50 км. пробег и минибарче – срещу 1 119 лева. Всеки допълнителен час се таксува с по 150 лева отгоре /Внимание, цените са без ДДС!/.

Модерно стана абитуриентите да избират за бала си хотели  на морето или в планината. За две нощувки в хотел „Елена” в Златни пясъци се плаща 99 лева на човек в двойна стая, но за гала вечерята се броят отделно 39 лева. В хотел „Луна” 2 нощувки /с две закуски/ са 138 лева, в „Парадайз бийч” – 2 нощувки са 86 лева, плюс 15 лева за закуските, плюс 25 лева за празничната вечеря, плюс…

Ами нали на абитуриента трябва задължително да се дадат пари за път,  за храна, поне за една кока-кола и бутилка вино. Не е тайна, например, че след гала-вечерята в ресторанта на хотел Рила на Боровец,  всички абитуриенти отиват да се веселят в нощния бар. Там бутилка водка „Абсолют” и четири Редбул-а струват 80 лева.

Затова за радост на доста алчните туроператори много абитуриенти тази година предпочетоха да организират бала си в чужбина. Хотелиерите в южните ни съсесдки Гърция и Турция потриха доволно ръце. И как не – сезонът при тях още не е започнал и стаите им са празни. Само че подобно пътуване крие куп финансови уловки. За 5 дни екскурзия с автобус до  Мармара и Кушадасъ, например, се плаща около 355 лева. Но сумата не включва вътрешните екскурзии и обядите по време на тях, които са около 40 евро единият,  нито входните такси за музеите и др. Да не говорим пък за офертата балът да се организира в Болоня, Италия. Пак с автобус това удоволствие ще струва на родителите поне 499 лева.

И така, ако прибавим към абитуриентските разходи  и задължителните балони с газ, парфюма и цветята за девойката, хонорара на фотографа, почерпката на близки и приятели при изпращането й на бала, сумата набъбва до небето. Е, не на всеки е по джоба най-скъпата рокля и обувки, нито най-лъскавата лимузина. Но всеки иска детето му да бъде щастливо, макар  и с цената на много лишения в месеците от бала нататък. Така че трябва да приготви от 2-3000 до 8000 лева за „историческата” нощ на абитуриентския бал. Грубите сметки показват това.

източник: pik.bg