N12662

 Вижда се краят на скандала между сателитния оператор „Булсатком“ и някои от водещите електронни медии в страната. Очаква се до часове да бъдат подписани новите договори между „Булсатком”, бТВ и ТВ7, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски след днешното заседание на Министерски съвет.

„По настояване на министър-председателя Бойко Борисов, в последните няколко дни, под егидата на Министерството на транспорта, заедно с Комисията за регулиране на съобщенията, положихме много усилия, за да бъде решен спорът между „Булсатком”, бТВ и ТВ7”, каза Московски.

Министърът разкри, че процесът е в крайна фаза на преговори. „Искрено се надявам да се възстанови излъчването през „Булсатком” на тези телевизии. Основните искания към нас, от страна на всички участващи в този спор, са да се вземат допълнителни мерки, тъй като всички отчитат факта, че има сив сектор в кабелното излъчване”, обясни Московски.

„Ние сме поели този ангажимент заедно с Комисията за регулиране на съобщенията. Създадена е работна група. Тя проведе едно заседание, заедно с НАП, колеги от МВР, експерти Комисията за регулиране на съобщенията и от министерството”, каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

По неговите думи в най-скоро време ще има конкретни предложения за промени в наредби, повишаване на глоби и най-различни форми за контролиране на този пазар по начин, позволяващ нормални пазарни механизми. Московски обясни, че търговските дружества са потърсили помощ от държавата за борба със сивия сектор и това е причината тя да се намеси в техния спор.

„Булсатком“ и бТВ не успяха да сключат договор за 2013 г. заради спор за цената на програмите. Телевизията обвини оператора, че укрива реалния брой на своите абонати, въз основа на който се определя таксата за излъчване на телевизията от оператора.

„Булсатком“ пък не прие поисканото от бТВ тройно увеличение на таксите, за да я излъчват, тъй като това би довело до покачване на цените за крайните потребители.

Преди няколко дни от медията обявиха, че са представили нова преференциална оферта на „Булсатком“, с нови условия, които да доведат до споразумение между двете страни, а от оператора казаха, че са готови да я обсъдят. Вчера „Булсатком“ призна, че има сближаване на позициите с бТВ.

Преди това да се случи, премиерът Бойко Борисов се оплака, че не може да гледа бТВ и „Шоуто на Слави“ му липсва. В интервю за ТВ+ преди седмица той заяви, че е „помолил“ председателя на Комисията за защита на потребителите Веселин Златев да бъде направена проверка.

„Да се установи защо потребителите, които сме си платили – примерно, аз вкъщи имам „Булсатком” и не получавам сега сигнал на бТВ телевизиите и ТВ7. Други не получават, примерно, на ТВ+ сигнала. В тази ситуация потребителят е ощетен“, коментира тогава Борисов.

източник: fakti.bg