Търсите перфектния велосипед, но не сте сигурни откъде да започнете? Не се притеснявайте. Следвайте тези пет стъпки, за да се справите.

Стъпка 1 – Определете какъв тип колоездене ще правите

Всеки велосипед е перфектно проектиран за специфичен стил на колоездене, така че първата стъпка при избора на подходящ велосипед е да се реши какъв тип езда искате да правите.

Стъпка 2 – Откъде да  го купите

Знаейки какъв вид колоездене искате практикувате, ще бъде лесно, стеснявайки кръга от магазини за велосипеди. Ако планирате обикновено колоездене, тогава специализираният магазин за велосипеди вероятно е най-добрият вариант. Има и някои онлайн търговци на дребно, които продават качествени велосипеди, но ще ви трябват основни познания, за да сте сигурни, че ще вземете правилния размер и ще го настроите правилно.

Ако бюджетът ви е малко по-ограничен, тогава има много възможности за евтин велосипед.

Стъпка 3 – Създайте ценова точка

Важно е да определите колко искате да похарчите за велосипеда си. Специализираните планински велосипеди обикновено струват доста скъпо. Не забравяйте да предвидите и бюджет за допълнителни части и аксесоари, които може да се наложи да се използват.

Стъпка 4 – Размер

Намирането на правилния размер на велосипеда е от първостепенно значение за комфортното и безопасно колоездене.

Ако не сте сигурни в избора си, попитайте консултанта в магазина. След като изберете правилния размер на велосипеда, уверете се, че той е правилно монтиран и настроен за вас. Най-честото регулиране е височината на седалката, но височината на ръкохватката и достигането до кормилото може да се нуждаят от фина настройка.

Стъпка 5 – Части и аксесоари

След като сте определили подходящия велосипед за вас, е време да помислите и за части и аксесоари. Често велосипедът се продава с частите, необходими за неговото каране и нищо повече. От вас зависи да решите какво искате да добавите към него. Някои от обичайните допълнения включват клетки за бутилки за вода, светлини, помпа, заключване, различна седалка или педали.