Бунтовническа група в Сирия, свързана с Ал Кайда, поискаха прошка след обезглавяването на бунтовник, чиято самоличност са сгрешили, предаде Би Би Си. Наскоро пуснато видео показа членове на Ислямска държава в Ирак и Леванта (ISIS), размахващи отрязаната глава на мъж. Бунтовниците заявиха, че това е иракски шиит, заловен да се бие на страната на правителството. Но други бунтовнически бойци, гледали видеото, разпознали мъжа и обявиха, че това е един от командирите им.al

Членове на твърдолинейната ислямистка бунтовническа група, Harakat Ahrar al-Sham, казаха, че мъжът не е правителствен боец, но един от тях. Мохамед Фарес Маруп е бил командир на бойна група.

Смята се, че е бил ранен в битка на юг от Алепо с правителствените сили и е бил изнесен за медицинско лечение от бунтовнически бойци. Кореспондент на Би Би Си каза, че той изглежда е мислел, че е бил заловен от правителствените милиции. Тези групи са доминиран от алауити, членове на шийтската секта на президента Башар ал-Асад.

Фарес е започнал да се моли по начин, който е щял да изглежда повече шийтски, отколко сунитски – и следователно на тяхна страна. Вестник Daily Telegraph цитира говорител на ISIS Омар ал-Кахтани, който е признал за грешката.

Източник:blitz.bg