За 10 месеца президентът Росен Плевнелиев има 18 командировки зад граница, което не е нормално в условия на криза. Това заяви на пресконференция в Плевен Румен Петков, народен представител от Коалиция за България, съобщиха от пресцентъра на областния съвет на БСП – Плевен.

През януари Петков е изпратил заявление за достъп до информация до президентската институция относно всички задгранични пътувания на президента и вицепрезидента. Депутатът е получил отговор от главния секретар на президента Екатерина Захариева.

plevnelievСпоред Петков цифрите за командировките на държавния глава в чужбина за 10 месеца са възмутителни. Президентът е имал 18 пътувания извън граница, а вицепрезидентът Маргарита Попова – 16. Разходите по тези пътувания на Плевнелиев са 608 274 лв., а на Попова – 141 827 лв.

„В условия на криза не е нормално. Няма друг държавен глава в света, който за 10 месеца да си е позволил 18 командировки. Това говори за липса на морал, липса на държавническо мислене, готовност да се отсъства от страната в критични за нея моменти. Това е изключително некоректно и непочтено”, коментира Румен Петков.

В дни на самозапалвания, порой от гафове, тежко социално положение по улици, пътища и гари, поведението на институциите е необяснимо, каза Петков.

По думите му той е смаян и от наглостта на Кристалина Георгиева и министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, които осъзнали, че политиката на „затегнатия колан” е вредна за обществото.

„Това е липса на морал и обществена отговорност. Те са готови да излъжат всеки и за всичко. Сегашните протести са резултат от тази неадекватна политика, от недоволството от липса на справедливост, глад, мизерия и обида”, каза още той.