Вместо хората да хвърлят домати и камъни, вратите на парламента трябва да бъдат отворени за тях. Трябва да се направи дебат за енергетиката, за това какво е важно за хората. Това заяви пред журналисти президентът Росен Плевнелиев.

Хубаво е, че хората излизат да протестират, но в рамките на нормалното, каза той.
Правото на хората да избират доставчик ще доведе до огромен ефект за тях. Хората имат право на избор и на прозрачност. Очевидно този сектор не е управляван добре. Тогава посочете кои са проблемите, призова държавният глава.

Очаквам 100% прозрачност в енергетиката чрез открит дебат и международен одит, заяви Плевнелиев и посочи, че от един лев от сметките за ток на потребителите, 0,6 стотинки отиват за ЕВН, 0,9 стотинки отиват за ЧЕЗ. Къде отиват останалите стотинки? В НЕК, ДКЕВР, БЕХ, запита той.plevneliev

Няма да забравя позицията на хората, че енергетиката е много сериозен проблем, увери Плевнелиев.

Енергийният сектор е проблемен и ние трябва да вземем правилното решение. Умните електромери щели да струват 30 милиона евро – да, но те си заслужават. Какво правим, за да решим проблема в енергетиката? Ще накажем един, но това не е достатъчно.

Трябва да се проследи цялата верига. Взимайки правилните решения, ще бъдем много напред, а няма да се върнем 20 години назад. В енергетиката не е трудно да се подредят нещата правилно. Аз съм привърженик на прагматичните и обективните решения, заяви президентът.

Източник:24chasa.bg