ban

Учени в БАН произвеждат лекарства, спасяващи пациенти от ампутация

Двата препарата, разработени от български учени, са способни да направят истинско чудо. Те лекуват трудно зарастващите рани, заради които на лекарите се налага да ампутират крайници, като последна възможност да предпазят пациента от фатален изход.

Оказва се, че „старците от БАН“ – както ги нарече един министър, са измислили лекарство-чудо, с което спасяват животи.

Професорът по биохимия Петър Недков и неговите колеги вече произвеждат два вида препарати, които лекуват трудно зарастващи рани, разказва Дарик. Професорът заяви пред Дарик, че почти няма случаи, когато препаратите да не са помогнали.

“Това, което действа в двата препарата, наше откритие – “бацилус оптидис”,  или чистачът на природата”, обяснява проф. Недков по Дарик. Препаратите разграждат некрозиралата човешка тъкан и помагат да се изгради нова.

Нуждаещите се могат да закупят лекарствата директно от учените, а цените на животоспасяващите препарати са направо смешни – 19 лева е опаковка от най-скъпия препарат. Всичко е според закона, който дава право на БАН да произвежда и продава това, което учените са създали. Учените не смятат засега да продават разработката си на фармацевтичните гиганти. Със сигурност, както се е получавало почти винаги, цените на монополистите ще скочат до тавана, щом лекарството е жизнено необходимо на някого. Двете лекарства са напълно достъпни и който има нужда, може да отиде в Института по Органична химия към БАН, за да си купи.

източник: chudesa.net