Първият национален референдум в демократичната ни история история се провали. Все още не е ясно дали въпросът ще се гледа в парламента.

До урните днес да отговорят на въпроса “Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?“ отидоха само 20.3% от имащите право на глас според „Алфа рисърч“, според „Галъп“ избирателната активност е 19.5% към 18 часа.

От тях 60.3% са отговорили с „да“, 39.7% са зачертали отговор „не“ в бюлетината, сочат екзит пол резултатите.

0000178608-article2

За да е валиден референдумът, своя вот трябваше да дадат поне 4 345 450 души, колкото на последните парламентарни избори, и повече от половината да са отговорили с „да“.

Ако все пак се окаже, че наистина 20 % от хората с право на глас са отишли до урните и повече от половината са казали „да“, парламентът трябва отново да разгледа въпроса за строителството на нова ядрена централа. Все още се очакват официалните данни от ЦИК.

Референдумът беше иницииран от БСП, която събра над 770 000 подписа за провеждането на референдум с въпрос „Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка „Белене“?“. От ГЕРБ обаче промениха формулировката и извадиха от въпроса „Белене“.

Референдумът струва на държавата близо 14 млн. лева. Прогнозите на премиера бяха за над 30 млн. лева.

източник: dnes.bg