Очаква се на обща среща в събота протестиращите от страната да положат основите на единен документ с конкретните им искания. Това каза пред БНТ Ангел Славчев от инициативния комитет за протестите срещу монополите.

„Самите ние се оприличаваме като бойците на улицата. Не бяхме подготвени за такава ситуация и ни е много странно, че искат някаква програма от нас – какво да се случва оттук нататък. Правим всичко възможно да излезем с правилните решения, а не с прибързаните“, каза той.protest skh

Като по думите на Славчев протестиращите искат мажоритарен вот, депутатите да носят наказателна отговорност за действията си и да могат да бъдат отзовавани, и да бъде осигурено 50-процентово участие на граждани във всички регулаторни органи.

„Там е разковничето – четири години българинът дава властта на някого, но после няма как да го контролира“, коментира Славчев.

От бизнеса и синдикатите изразиха готовност да участват в преговорите и да съдействат за по-бързото приемане на исканията от бъдещото служебно правителство. Според президента на КНСБ Пламен Димитров преди да бъде закрит парламента трябва да приемат спешно няколко закона, свързани с ДКЕВР.

Президентът Росен Плевнелиев има идея за създаването на обществен съвет с участвието на синдикати, работодатели и научната общност. Очаква се разговорите по създаването му да започнат следващата седмица.

Източник:inews.bg