Няколко десетки души се събраха зад Народното събрание, в градинката на Националната художествена академия, с желание да блокират работата на парламента. Исканията им бяха разнородни – една част настояваха за референдум, свикване на ВНС и промяна на Конституцията. Други обявиха, че ще бойкотират изборите, защото не желаят старите партии да седнат отново зад банките.

Трети пък поискаха промени в Изборния кодекс, които да осигурят мажоритарен вот. Четвърти пък настояваха за служебен кабинет, който да промени законите. Как ще се случи това, не стана ясно, защото законодателните промени се правят от НС, а в условията на служебно правителство парламентът не функционира.

Искаме тези боклуци да се махнат от парламента. Да живеят българите като нормални хора, а не като роби. Доходите да са равни на сметките и на цените, заяви един от протестиращите. По негови думи това може да стане, като ”спрат да си пълнят джобовете и да крадат”.

Цялата конституция е плачевна и обслужва олигарсите в България, които откраднаха милионите и милиардите. Хората не могат да си плащат сметките, нямат доходи, нямат нищо, заявиха други.kryst

При протестиращите излязоха представители на „Атака“. Лидерът на партията Волен Сидеров чу исканията на хората. На някои от тях – като вдигане на доходите, той отговори положително. Сидеров обаче не се съгласи с твърдението, че депутатите трябва да бъдат намалени. По думите на националиста по-важно е кой ще влезе, а не броят.

Друг протестиращ дойде с кръст. Той обясни, че това е метафора, защото ”той си носи кръста и животът му е приключил”.

Сидеров издаде и пропуски на част от хората за влизане в парламента. Сред тях се отличи Мирослав Киряков от движение ”Съединение”, който стана известен, след като беше залят с кафе на един от протестите в Пловдив.

Киряков поиска среща с председателя на парламента Цецка Цачева и в крайна сметка искането му беше удовлетворено.

Мъжът обаче беше доста странен в исканията си. Той обясни, че иска в България да се формира система от 3 партии – лява, дясна и центристка, а всички останали да се разпуснат.

Киряков каза, че е педагог по образование и има частен детски център. Аз съм педагог и нямам компетентност.
Аз като педагог мога да участвам във възпитанието на тази нация. А възпитанието изисква, преди да започнеш да градиш нещо, да изкорениш порочните практики, заяви той.

По думите на Киряков България трябва да се управлява по идеологията на Васил Левски.

Чуйте гласа на модерна България. Ние сме представители на шестата раса. След 2000-та година всички деца, които се раждат – това са децата индиго и кристали. Аз работя с деца и моите деца ми казват това: Васил Левски иска да запазим детето в себе си, защото то е чистота. По негови думи Васил Левски е бил представител на шестата раса преди 200 години, но е бил неразбран.

Председателят на Граждански форум Промяна Георги Георгиев също влезе в парламента, за да връчи исканията на протестиращите на парламентарния шеф Цецка Цачева.

Неговите искания бяха доста по-конкретни и звучаха по-близо до тези, с които започнаха протестите преди около месец.

Настояваме за краткосрочни мерки, лишаващи монополите от гарантираната печалба и преференции, обясни той. По негови думи протестиращите искат да се вземат мерки, които да съживят дребния и средния бизнес. Според Георгиев това може да стане, като се създаде фонд за подпомагане на малки и средни предприятия. Той настоя и за незабавна ревизия на състоянието на държавата.

Протестиращите искат да се гарантират честни избори чрез максимална прозрачност за извършени разходи в предизборната кампания, разширяване на наблюдаването на цялостния изборен процес, включително възможността да бъдат извършени наблюдения на всички нива от формирани за целта граждански структури. Исканията си протестиращите смятат да връчат и на държавния глава.

Източник:dnes.bg