Около стотина души са се събраха пред сградата на община Варна тази вечер. За кратко протестиращите блокираха кръстовището пред общината. Група от 50 младежи скандираха „Всеки ден ще е така до победата”, „Мафия” и „Оставка”. Хората оживено коментираха днешната среща между варненските общински съветници и протестиращите.

Спиране на сделките с общинска собственост е едно от основните искания на протестиращите варненци, отбелязва БТА. Хората настояват и за проверка на законосъобразността на сделките и договорите по обществените поръчки.

Друго искане е за гражданска квота във всички комисии в Съвета, освен това протестиращите настояват за пълна ревизия на общинските предприятия. Сред исканията е и намаляване на местните данъци и такси.

На срещата между варненските общински съветници и протестиращите стана ясно, че част от протестиращите са против пълното разпускане на Общинския съвет. По думите на един от присъстващите – Ивайло Василев, това ще блокира живота в града и работата по мащабните европейски проекти, от които Варна чака близо 250 милиона лева. Част от участниците в срещата обаче настояха някои от общинските съветници веднага да напуснат постовете си.

Не мина и без словесен сблъсък между различните групи от протестиращите. Размениха се взаимни обвинения. Председателят на Общинския съвет Николай Апостолов призова представителите на протестиращите да се обединят в исканията си.Той предложи създаване на съвместна комисия от граждани, общински съветници и представители на администрацията, наречена Комисия за граждански контрол

protestira6ti

Временно изпълняващият длъжността кмет на Варна доц. Христо Бозов, който участва в срещата, заяви, че би подкрепил създаването на такава комисия.Той отбеляза, че в кметството са постъпили сведения, че има реална опасност от отлив на записвания на туристи заради ситуацията в града през последните седмици.
С викове срещу пловдивския кмет около 30 протестиращи в Пловдив пристигнаха тази вечер пред сградата на общинската администрация в града. Хората викаха „Тотев вън“ и „Оставка“ заради увеличението на местните данъци, предаде агенция Фокус. Шествието мина по главната улица към крайната си точка на площад „Централен“ със скандирания „Ние следим, няма да заспим“, „Единство“. Познатото досега „Много сме, силни сме“ бе заменено с „Малко сме, важни сме“. Протестът приключи без инциденти. Протестиращите благодариха за полицейската охрана и си тръгнаха.
„Днес е Осми март – празник на жената, но сме се събрали не да празнуваме, а за да изразим недоволството си не само към нашия, но и към всички нелоялни работодатели. Имаме няколко елементарни искания, които искаме да бъдат чути от българските власти“, заяви Кирилка Илиева, цитирана от БТА.В Благоевград граждани също излязоха на протест, но този път не срещу монополите. Правосъдие за некоректните работодатели поискаха трийсетина жени от шивашката фирма „Криститекс“, които излязоха днес на протест на площад „Георги Измирлиев“ в града.

Протестиращите настояват да им бъдат изплатени януарските заплати, както и положеният извънреден труд съгласно Кодекса на труда. Имало е случаи, когато работният им ден е траел и по 10, и по 15-16 часа. Те искат също да им бъдат изплатени отпуските за миналата година, които не са имали възможност да ползват. Жените издигнаха и искания за подобряване на условията за труд и за промени в законодателството за защита на работниците и на техните права.

Неизплащането на заплати и осигуровки те смятат, че трябва да се криминализира. Протестиращите от фирмата са изпратили жалби срещу своя работодател до Областната инспекция по труда, до полицията и прокуратурата. Да подкрепят исканията им днес бяха дошли представители на областното ръководство на КНСБ, както и на инициативния комитет на гражданските протести срещу монополите в Благоевград.

Източник:dnes.bg