С наближаването на новата учебна година отново идва на дневен ред една дълго обсъждана тема – раницата на учениците и товара в нея. Оплакваният на родителите не са секнали, дори се множат. И въпреки постоянното говорене от страна на образователното министерство и инспекторатите няма изгледи раниците на първолаците тази година да са по-леки от миналогодишните или от по-предишните години, предават от БЛИЦ.u4
Ето и една съвсем бърза калкулация на това, което се намира в една ученическа раница – при наличието на буквар, учебник, две тетрадки, минерална вода от 500 мл и 2-3 помагала, тежестта на раницата набъбва до 7-8 килограма. 7 килограма са считани за минимално тегло на раниците на първолаците, т.е. част от използваните помагала се оставят в шкафче в училище, съобщава “Труд”.
Товарът от училищни пособия, учебници и всекидневните принадлежности на един ученик може да достигне до 15 килограма. Такъв бе случаят с едно момче от миналата година.
ТОВА Е ПЪЛЕН АБСУРД! Тежестта на раниците е недопустима предвид възрастта и теглото на учениците. Това е и причината всяко второ дете да има гръбначно изкривяване, в следствие на неправилна стойка от тежката раница.
Шефката на инспектората по образование в София Ваня Кастрева твърди, че се правят непрекъснати проверки за тежестта на раниците, но само за да се установят печални рекорди, предадоха от БЛИЦ.

Източник:blitz.bg