Велики петък трябва да е най-тъжният ден за всички християни. На този ден Исус Христос е бил разпитван, осъден и разпънат на кръст.

Сутринта във всички епархии на Българската православна църква се отслужват Царски часове и Вечерня с изнасяне на св. Плащаница. На вечерня в храма се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смъртта му и погребението му.

Преди началото на службата на издигнато в средата на храма място се издига символичен гроб, украсен с цветя, а на престола се поставя плащаницата – това е платът, с който е било завито мъртвото тяло на Исус свалянето му от кръста. На това парче плат е извезан образът на положения в гроба Спасител.

По време на богослужението от олтара се понася Плащаницатrazpeti petakа и се извършва опелото на Господа сред бели цветя. Поклонението на плащеницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара – минути преди пасхалното шествие.

На днешния ден от Страстната седмица постът в православната църква е особено строг – нито се яде, нито се пие (дори вода). Разпети петък е и официален почивен ден.

Източник:dnes.bg