Науката намери начин да се справи с геномната мутация, дори да я елеминира напълно

Граденето на кариера и неудачите в личния живот вече няма да са такова бреме за жените, които се решават на късно майчинство.

Учените са направили истинска медицинска революция като са открили метод на лечение на синдром на Даун. Дори се заговори, че ще се стигне до етап на пълното му елиминиране.

Невероятната новина идва от екипа, който работи в Университета на Масачузетс. Учените с въодушевление споделиха със света за изключителния си пробив в науката. Така хората в бели престилки дадоха надежда за семействата, които се грижат за такива деца и възрастни.daun

Синдромът на Даун е малформация, наречена още тризомия 21. Това е името, което са дали на появата на трета хромозома в 21-вата хомоложна двойка. Още преди месец беше обявено от Университета, че са открили метод, чрез който да се блокира възникването на хромозомата, която предизвиква синдром.

Методът носи името “лекарство в чашката на Петри”. Чрез него ще се изолира генетичния материал, който освен всичко причинява болест на сърцето и скъсява живота.

Изследователите са взели кожни клетки от страдащ със синдрома на Даун и са създали плурипотентни стволови клетки. Те могат да доведат до изграждането на различни клетки в организма. Генът XIST може да блокира допълнителната хромозома, което ще доведе до пълно преодоляване на синдрома на Даун.

Източник:razkritia.com