Скандал със свещенослужител, разразил се навръх Великден, разбуни духовете на хората в Ивайловград. Дългогодишната аптекарка Цветанка Златарева починала преди светлия празник, но нямало кой да извърши опелото й. Отецът, извикан да отслужи траурния обред, отказал, защото… бил на маса.За житието и битието на ивайловградския отец Здравослав Проданов се разказват легенди. Скандалният служител на Бога е упрекван в редица всевъзможни грехове, но постъпката му спрямо покойната аптекарка, едва ли ивайловградчани ще простят някога. Жената починала навръх Великден и когато повикали отец Здравослав за опелото той отказал да го извърши понеже бил на празнична трапеза. Наложило се синът и да търси Божи служител от село Свирачи. Престарелият отец Димо не могъл да откаже и отишъл да опее покойната, та да върви душата й при Бога. Още повече, че години наред покойната помагала на стотици хора, била кротка и любезна женица. pop

Едва ли местните хора ще простят поредната изцепка на отец Здравослав. И да е само това. Миряните отдавна са отвърнали лице от отеца защото го познават като най-яростния клеветник и интригант с расо и интригантства откакто е сложил расото. Основното му занимание, твърдят местните хора, е да се докопа до поредната далавера и да извлече колкото се може по-голяма полза за себе си, като оклевети някой от себеподобните. Един от големите му удари бил да завлече с 3 000 евро, митрополит Дамаскин от Димотика, който дарил парите за местните църкви.

По-лесно било обаче отец Здравослав да ги покрие в джоба си. Божият служител не се е посвенил да отправи клевети и срещу почти столетника отец Димо когото местните хора наричат Матей Миткалото. Този човек е толкова чист, заяви пред репортера на БЛИЦ журналиста Станимир Димитров от Йвайловград, че само дето ореолът над главата му не се вижда. Години наред събира средства, дава и собствените пари за възстановяването на много от местните храмове.

Отец Здравослав не се съобразява нито с хората, нито с каноните на църквата, категорични са местните християни, защото има подкрепата на владиката Николай.

Източник:blitz.bg