В окупацията на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (СУ) имаше намеса, негласна, задкулисна. Това заяви ректорът проф. Иван Илчев на пресконференция.“Аз предупреждавах студентите от началото, че безскрупулни политици ще се опитат да ги яхнат – имаше такива неща, макар и не съвсем открито. Имаше такова нещо, но то е неизбежно, който и да направи протест в България ще има политическа сила, която ще се пита да го използва“, добави ректорът.

В Софийския университет окупирана остава само Аула Магма. „Нелепо е да говорим, че някой окупира собствената си сграда, говорим за акция на студентите, коментира той. – От началото на акцията сме се срещали всеки ден, а някои дни и по няколко пъти. Никога не сме имали проблеми с комуникацията със студентите, невинаги сме се съгласявали един с друг.“

Проф. Илчев разказа, че е разбрал за окупацията с SMS. „Знаех предварително от студентите, че ще обсъждат този въпрос, а аз ги помолих, когато вземат решението, да ми съобщят, и те ми изпратиха SMS, обясни той. – Мисля, че ефект от акцията има. Обществото видя, че има активни групи, които не приемат начина, по който се води политическия живот у нас. rektorПознавам от доста време инициаторите на окупацията. Те винаги са имали остро социално чувство, те протестираха и срещу правителството на Борисов, това са хора, които се вълнуват от това, което става в България.“
Проф. Илчев заяви, че празникът на университета все пак ще се проведе на 25 ноември в Аулата, както е традицията. Младеж, който се представи като член на Студентския съвет на университета, попита проф. Илчев вярно ли е, че Иво Прокопиев е оказал натиск върху него и поиска да знае дали ще се направи вътрешна проверка кои длъжностни лица са допуснали окупацията.

„Иво Прокопиев не е член на настоятелството на университета. Мандатът на настоятелството изтече септември миналата година и оттогава СУ няма настоятелство. Аз поканих няколко души, но всички те оказаха. Иво Прокопиев не съм го виждал от 3 години, аз съм ректор на СУ от шест години. Да сте видели някой някога да е успял да ми упражни натиск ?“, отговори проф. Илчев. Той обеща, че ще има вътрешна проверка за това кой е допуснал окупацията.

Източник:blitz.bg