Навсякъде в нощните заведения ще се пуши, както и в част от заведенията

Управляващите спазиха предизборното си обещание и внесоха в парламента законодателните промени за отмяната на пълната забрана за пушене в закрити помещения. Според промените тоталната забрана ще отпадне и ще бъде върнат старият режим, при който пушенето беше разрешено в определени помещения в кафенетата и ресторантите, както и във всички нощни заведения. Едно от условията е вентилацията в тези помещения да работи както трябва.pu6ene

Другото условие е на местата, където се пуши, е да не бъдат допускани лица под 18 години. Пълната забрана за пушене в офисите си остава. Глобите за първоначално неспазване на забраната си остава до 5000 лева. При повторно нарушение обаче санкцията се вдига и вместо до 10 000, ще е до 15 000 лева. Любопитното е, че въпреки промените са внесени от управляващите, министърът на здравеопазването Таня Андреева се обяви категорично срещу тях. Същото стори и колежката й Мариана Георгиева.

Все още не е ясно дали предложението за промяната ще срещне подкрепата на народните представители. ГЕРБ се обявиха категорично против връщането на стария режим, докато от Атака подкрепят промяната. От ДПС обявиха, че ще гласуват по съвест, предават от ПИК.

Източник:razkritia.com