Един от най-невероятните рекорди в днешно време принадлежи на българин! Русенецът Теодор Кисимов е единствения човек, достигнал до самото дъно на земята. Кисимов е успял да достигне до края на подводна пещерна галерия, чиято дълбочина е 2145 метра (повече от 2 километра). Това се счита за най-дълбоката точка под земята, до която е достигал човек.zemq

Въпросното място се намира в най-дълбоката пещера на планетата Земя – Крубер-Вороня в Абхазия. Постижението си спелеологът е достигнал след близо месец спускания и гмуркания, за които е било необходима сериозна подготовка. До 1440-я и 2010-я метър русенецът достигнал единствено като задържал дъха си и с помощта на сифони. Едва на 1960-я метър Кисимов прибягнал до помощта на водолазна екипировка.

Освен русенецът, другите български представители на експедицията бяха колегите му Константин Стоилов от София и Пламен Спилков от Хасково. Във въпросната пещера преодоляването дори само на 1000 метра се счита за невероятно постижение, предават от БЛИЦ.

Източник:blitz.bg