Доскорошната ръководителка на Института по растителни и генетични ресурси в Садово е успяла да заграби 247 152 лева, сочи финансова проверка

Икономическа полиция се заема с крупната кражба в института в Садово. Проф. Сийка Стоянова е извършила четири сериозни нарушения, сочи финансовата проверка, пише „Марица”.

Докато е била директор на ИРГР през периода октомври 2012 – септември тази година, в академията едва си взимали заплатите, а в същото време са се пилеели стотици хиляди лева.

Проф. Стоянова е сключила договор за ремонт на генбанката, в която се съхраняват семена от растения от цял свят. Стойността на тази сделка била 121 560 лева с ДДС, а фирмата-изпълнител „Турист Импекс” ЕООД не е избрана след обществена поръчка. Тя просто била посочена от ръководството, след което сумата им била преведена експресно.

Изпълнителят е трябвало да свърши работата си в рамките на три месеца, но това така и не е станало. sadovo-institutВсичко е останало само на думи, въпреки многократното протакане и поемане на ангажимент, че ще бъде направено. Другата фирма, която се е облажила със съдействието на проф. Стоянова е „Стонимекс” ЕООД. Отново изборът й е задкулисен, а договор дори не е подписван.

Представени са само фактури за уж свършени дейности. За целта, собственикът получава 33 903 лева. Третият договор е от юли 2013, който е сключен между ИРГР и „100 каба гайди – Яна Христова”. Уговорката е била за ремонт на стопанската сграда на института в Копривщица. На фирмата са изплатени 71 562 лева, а работата по контракта е приключена през септември. Оказва се обаче, че има разминаване между вложените материали и крайната цена, която е искана. Неизползвани такива са намерени в склад, които са били описани като вложени в дейностите вече.

Сийка Стоянова прави четвърта грешка с поредица от договори в края на юли с няколко фирми, свързани по между си – „Алфамакс” АД, „Метимпекс” ЕООД, „Полимекс – София” ЕООД. Те трябвало да осигурят монтаж на поливна инсталация, но дотук само на книга. Въпреки това, те получават 125 592 лева.

Бившата шефка засега не е коментирала случаите, но органите твърдят, че няма да остане безнаказана.

Източник:razkritia.com