САЩ се приближиха още повече до обявяване на неплатежоспособност, след като председателят на долната камара на Конгреса Джон Бейнър категорично изключи възможността да бъде гласуван законопроект, който да подсили способността на правителството да взема заеми, ако президентът Барак Обама не направи отстъпки, съобщи Асошиейтед прес.
obama
При положение че няма изгледи за приемане на резолюция, финансовият министър Джейкъб Лу предупреди, че Конгресът „си играе с огъня“, и призова конгресмените бързо да гласуват законодателство, което да позволи на държавния апарат отново да започне работа и да бъде увеличен таванът на дълга.

Лу каза, че Обама продължава да е против обвързването на приемането на законопроект за възстановяване на дейността на правителствените служби и увеличаване на способността за вземане на заеми с исканията на републиканците за промени в здравния закон и намаляване на бюджетните разходи.

Бейнър настоя, че президентът трябва да преговаря, ако иска да сложи край на парализата на държавния апарат и да избегне обявяване на неплатежоспособност, което може да предизвика финансова криза и рецесия като през 2008 г. или по-лошо.

Източник:dnes.bg