САЩ съобщиха, че са разположили в близост до крайбрежието на Южна Корея боен кораб, способен да прехваща и да сваля ракети.

Публичното обявяване на решението е нов израз на желанието на Вашингтон да подчертае подкрепата си за Сеул срещу заплахите на Пхенян, предаде АФП.

Разрушителят „Фицджералд“, който участваше във военните учения в района, ще остане югозападно от полуострова, вместо да се върне в базовото си пристанище в Япония. Това е предпазна мярка, позволяваща повече варианти за противоракетна защита в случай на необходимост, заявил анонимен американски източник. В същото време САЩ съобщават, че сериозно придвижване на севернокорейски войски засега не е забелязано.Междувременно севернокорейският лидер Ким Чен Ун заяви, че ядрените оръжия на Северна Корея действат като възпираща сила за потенциални агресори и са основа за севернокорейския просперитет.  Ким Чен Ун каза това в реч, изнесена в неделя и публикувана в пълен текст от севернокорейската агенция КЦТА, предаде Ройтерс.boen korab

„Нашата ядрена сила е надеждна спирачка срещу войната и гаранция за защитата на нашия суверенитет“, заяви Ким Чен Ун в речта си пред централния комитет на Корейската трудова партия.

Речта изглежда е насочена да наблегне върху промяна на държавната политика към икономическо развитие. В нея Ким Чен Ун обвинява САЩ, че се опитват да въвлекат КНДР в състезание по въоръжаване в опит да възпрепятстват подобряването на икономиката.

Освен това стана ясно, че КНДР планира да възобнови експлоатацията на спрения през 2007 година реактор в ядрения център в Йонбьон. Това сообщи севернокорейската агенция КЦТА, цитирана от РИА Новости.

КНДР се обяви за ядрена държава през 2005 година, а през 2006, 2009 и 2012 година извърши подземни ядрени опити, които предизвикаха протестите на международната общност. Съветът за сигурност на ООН прие резолюции, изискващи от КНДР да прекрати ядрената си дейност. През ноември 2010 година КНДР официално потвърди, че разширява ядрената си програма, като съобщи за няколко хиляди действащи центрофуги в завода за обогатяване на уран в Йонбьон. Инспекторите от МААЕ наблюдаваха дейността в Йонбьон до април 2009 година, когато КНДР прекрати сътрудничеството с агенцията и изгони специалистите му.

Източник:dnes.bg