Берлин. Оставката на Бойко Борисов е добре премислен предизборен трик. Това става ясно от страниците на авторитени чужди медии като „Вийнер Цайтунг“ и „Зюддойче Цайтунг“, цитиран от БГНЕС.

„Бойко Борисов беше обещал на хората, че ще санира страната, ще се бори с корупцията, ще либерализира икономиката и ликвидира безработицата. Но и през 2013 година България си остава най-бедната страна в ЕС“, припомня „Вийнер Цайтунг“. Медията отбелязва, че напрактика единствения безспорен успех на премиера е удължаването на магистрала „Тракия“. Зрелищните акции на вътрешния министър Цветан Цветанов срещу организираните престъпни банди в страната са доста съмнителни от правна гледна точка, допълва изданието. Според него нито един от провалите на кабинета не е причината за оставката на Борисов.

„Дали обаче причината за оставката на българското правителство наистина са протестите срещу монополите и високите цени на тока и парното? Или както предполагат редица наблюдатели по-скоро става въпрос за добре обмислен шахматен ход на българския премиер, за да си осигури по-добра изходна позиция за предстоящите парламентарни избори“, пита се австрийското издание. Според него оставката на Борисов го освобождава от хватката на протестиращите и му дава възможност да се концентрира върху предизборната кампания, в която със сигурност няма да липсват и нови обещания.

„Малко вероятно е обаче тези негови сметки да излязат – напоследък Борисов губи рейтинг прекалено бързо и социалистите вече дишат във врата му,“ казва още изданието.

„Оставката на Борисов е неговият единствен трик и добре прсметнат шанс да укроти народния гняв“, заявява още „Зюддойче Цайтунг“.

df32d42f788c1d9c6a81a727dadbcad3_400x300

„Премиерът заяви, че няма да участва в управлението до предсрочните избори с надеждата, че при това положение гражданите бързо ще му простят греховете. След три години и половина на власт Борисов няма много с какво да се похвали, освен с бюджетните постижения“, допълня изданието. Според него програмата за икономии обаче очевидно е била твърде сурова, тъй като българите страдат от голяма бедност.

„Те са разочаровани, че правителството нито е подобрило икономическото им положение, нито е провело достатъчно ефективно борбата с корупцията и мафията. Вместо това Борисов изразходва много енергия за укрепването на властта си и на „своите хора“ в правосъдието и пресата. За което си получи заслуженото“, пише още „Зюддойче Цайтунг“.

„Оставката на българския министър-председател Бойко Борисов е дежа вю, тя напомня за февруари 1997, когато тогавашният социалистически премиер Жан Виденов се оттегли предсрочно след продължилите със седмици демонстрации на недоволното население и щурмуването на парламента“, пише „ТАЦ“. Според изданието Борисов не иска да чака повече за нови избори, тъй като от месеци личи, че на планираните за юли парламентарни избори българският „Политрамбо“ е заплашен от съдбата да не бъде преизбран след първия мандат.

„Гневът и разочарованието на българите, които в началото посрещат всеки нов премиер като месия, са огромни. Все повече хора живеят в изключителна бедност. Сега като че ли се очертават предсрочни избори. Но какъвто и да е техният резултат – това надали ще промени нещо в тежката ситуация на хората“, пише още „ТАЦ“.

„България остава най-бедната страна в ЕС – със средна заплата от 400 евро и пенсии по 100 евро“, припомня и „Ди Цайт“.

„При това положение не е изненадващо, че социалната експлозивност на българското население сега намира израз в протестите срещу цените на тока. Учудващо е по-скоро, че това се случва чак сега“, пише медията. В статията четем още, че към неспособността за реформи на българското правителство се добавят и някои неизяснени обстоятелства около личността на самия Борисов.

„Премиерът, който е бил бодигард на Тодор Живков, никога не е крил, че навремето като шеф на охранителна фирма е поддържал контакти с престъпни групировки – по-скоро е кокетирал с това. Но подробности около взривяването на автомобила на неговата приятелка Цветелина Бориславова през 1997 например няма и до днес“, казва още медията.

Източник: standartnews.com