Дебат за ситуацията в България, без резолюция, бе добавен в програмата на Европейския парламент за вторник следобед.

Извънредното обсъждане в Страсбург е по искане на ЕНП, съобщи депутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Ивайло Калфин.

Доколкото разбирам колегите от ЕНП са загрижени, че „Атака” държи кворума в нашия парламент, обясни Калфин.

На дебата евродепутатите ще изслушат информация от Европейската комисия за положението у нас.

Към момента евродепутатите не са поканили в дебата представител от България.

evro

За загрижеността към ситуацията у нас в Брюксел заговори еврокомисарят Кристалина Георгиева. В края на миналата седмица в личния си блог тя написа: “В Брюксел тези дни най-често ме питат защо, при патовата ситуация в парламента, двете най-големи партии в България не работят заедно за подготовката на неизбежните предстоящи избори. Тревогата тук е, че политическата криза у нас може да прерасне в икономическа, което е лоша новина не само за България, а и за все още притиснатия от криза Европейския съюз.”

Тя обяснява, че ако политиката на безмилостно противопоставяне продължи, рисковете за България са сериозни. “Гледайки на процесите от Брюксел, моята най-голяма тревога е, че докато се борим с останките от миналото ние рискуваме да загубим приятели и да си пропилеем бъдещето, да пропуснем огромния шанс, който ни дава членството в Европейския съюз да живеем в страна с върховенство на закона и растящ стандарт на живот. А втори в нашето забързано време може и да няма – светът и Европа вървят напред, те няма да ни чакат да се променим, за да ги настигнем, пише в статията, озаглавена “За” България”, казва още Георгиева.

Източник:offnews.bg