Осем мъже от Катуница, от които шестима роми и двама българи, се озоваха в кауша преди дни, уличени в кражба от палатите на ромския барон Кирил Рашков. “Като плъхове изпълзяха от дупките си мръсниците и започнаха да крадат. Вече нямат страх и уважение от Царя. Той, ако беше на свобода, щеше да им сипне да хапнат”, гневи се близък до семейство Рашкови роднина пред репортера на “ШОУ”.
Всъщност изнесеното е от несъборената огромна къща на дъщерята на ромското величие – Събка. Въпреки че институциите срутиха до основи няколко от къщите на Цар Киро, палатът на принцеса Събка е с всички законни документи за строителство.
Бандата, претарашила дома, построен от излежаващия присъда в пловдивския затвор Кирил Рашков, е отнесла със себе си около 100 метра медни тръби от парната инсталация, LCD-телевизори и други дребни вещи. Ромите Марин и Гошо признават само за кражбата на килими и два цветни телевизора. Били бедни и гладни, затова посегнали, оправдават се те. Всички участници в екшъна вече са пуснати от ареста. Те са известни на полицията с кражби, извършени в региона.

Съсед заяви пред репортера на “ШОУ”, че три нощи подред кучето му лаело, но човекът не виждал нищо в тъмното, въпреки че излизал на двора да види какво става. carkiro

В момента фамилия Рашкови е в Пловдив. Къщата на Събка се намира на улица „Ягода” 1 в злополучна Катуница. Тя била оставена от щерката на ромския барон така, както си е обзаведена. Било взето само най-необходимото за живот на „палатка” в Града под тепетата. Именно в тази сграда Кирил Рашков и семейството му се криха, когато бе прегазен 19-годишният Ангел Петров и народът се опита за ги помете. Тогава, на фаталния 23 септември 2011 година, местните се надигнаха на бунт и прогониха ромската фамилия. Катуница избухна в пламъци, бяха опожарени и разбити къщи и коли на Рашкови от българи, които търсиха сметка за убитото момче. На другия ден на протест срещу ромските своеволия и в памет на Ангел от сърдечни проблеми издъхна и приятелят му Павел.

Иначе почти две години след пламналата Катуница положението в селото изглежда привидно спокойно, видя нашият репортер. Българите се канят да линчуват обаче Рашкови, ако се върнат. “Не ги искаме тук! Знаем, че някой от тях тайно идват нощем да си взимат от домовете разни неща, гледаме да няма разпри, защото пак ще избухне война”, разказват хората. Само преди дни обаче Кирил Рашков, който се яви в съда в Асеновград да свидетелства в защита на своя адвокат, декларира, че като излезе на свобода, има намерение да се засели отново в Катуница. “Каквото станало – станало, аз десетилетия съм живял там, сега как искат да ме махнат. Връщаме се и всеки да си гледа своята работа”, заяви Киро. Полицията обаче е на нокти, защото се очаква в момента, в който Рашков прибере хората си в селото, отново да избухнат етнически разпри.

Източник:blitz.bg