Археолози откриха уникално древно погребение на оракул и дете при разкопките край Приморско

Уникална и мистериозна находка откриха учени у нас.Археолози попаднаха на древно погребение на оракул и дете при разкопките край Приморско. Сред находките има богато разнообразие от гробни дарове, които са свидетелство, че погребаният жрец е заемал много високо място сред йерархията на обществото от онова време. За тази мистериозна находка съобщиха от пресцентъра на община Приморско, цитирана от Vesti.bg.

Разкопките са в региона на надгробна могила в местността „Ченгер”. Там учените попаднали на тайнствено детско погребение и на погребението на древен оракул. Двете изпращания са направени с богат арсенал от гробни дарове, които говорят за високия социален статус на мъртвия жрец.arheolozi

Наред с мистериозните прибори за ритуалите по знахарство и магия, в некропола на оракула са открити още нож, щит и копието на мъжа. Могилата на този тракийски знахар е открита само на километър от светилището Беглик Таш.

Според археолозите, този жрец е един от посветените оракули, които са изпълнявали най-важните ритуали за своето общество.

От община Приморско, заедно с археолозите, имат идея да създадат съвместна изложба до самата могила. Така туристите ще получат по-автентична информация за историята от този древен период.

Открити са и нови археологически обекти в региона. Край резерват „Ропотамо”, около селата Ясна поляна, Писменово и местността „Силихляр”, учените са попаднали на находки, които са били разрушени частично или напълно унищожени от иманярите в района.

Д-р Димитър Германов, кмет на Приморско, изказа най-искрената си благодарност на екипа археолози, които са открили мистериозната находка, и изрази своята и на цялата общинска администрация готовност за сътрудничество в опазване на древното тракийско наследство в региона.

Източник:chudesa.net