Премиерът Пламен Орешарски не отиде на събора на БСП на Бузлуджа поради ”неотложи ангажименти”. Министър.председателят трябваше са чете реч на събитието, но в крайна сметка изпрати писмо, прочетено от министъра на отбраната Ангел Найденов.

Писмото на Орешарски доста напомня като послания и стил речта, която лидерът на левицата Сергей Станишев изнесе малко след това. Премиерът благодари на социалистите за подкрепата, защото тя му „дава увереност, че сме на прав път”. Той отново акцентира икономическия растеж, стабилността, диалога и „връщането България на хората”.

Вашата подкрепа ми дава сили да продължа работата си, за която сте ми гласували доверие, обяснява Орешарски.

В обръщението си той засяга две основни теми – протестите и първите дни на правителството. Не са подминати и критиките към ГЕРБ.orr

Вярно е, че не винаги е прав този, който вика най- силно. Но също така е вярно, че същността на демокрацията е да отстояваш правото на всеки, който мисли различно, дори да не си съгласен с него. Защото гласът на народа тежи най-много, а без демокрация няма и свобода.

Аз няма да бъда премиерът, който отнема права и свободи. Като премиер съм длъжен да чувам гласа на всички. Готов съм на диалог с всички, обяснява Орешарски.

Той отново, макар и индиректно, отхвърля възможността да подаде оставка сега, въпреки че чува гласа на протестиращите и е готов да води диалог. Според него обществената енергия трябва да бъде конструктивна, за да получи шанс да развие своя потенциал. Той призовава правителството да бъде оценявано до своите постижения.
Премиерът отново застъпва тезата, че е необходим диалог и консенсус между политическите партии по важни за България въпроси.

Като премиер на демократична държава обаче съм длъжен да спазвам едно от основните правила на демокрацията – да следвам волята на мнозинството. Мнозинството български граждани, което подкрепя правителството. Вашата воля. Волята на хората, които не се обявяват „против” всичко и всеки, а които са готови да впрегнат обществената енергия за работата, които трябва да свършим всички заедно. Които не се поддават на натиск, а имат конкретни идеи и знаят как да ги отстояват, заявява Орешарски.

По негови думи първите стъпки на кабинета са били трудни и той не е имал нормалните 100 дни толеранс.  Отказахме се от тях много бързо, защото страната ни се нуждае от спешни и неотложни решения. Защото България е в ситуация, в която не може да понесе повече безвремие.  Давам си сметка за сложната обстановка в страната, за кризата на ценности и желанието за промяна, защото повече така не може. Страната ни, народът ни имат нужда от спешно решаване на проблемите, от стабилизация и изход от безвремието, пише Орешарски.
Източник:dnes.bg