Снощи TV7 излъчи авторския филм на журналиста Ива Стоянова и оператора Николай Глушков, посветен на борбата на именития ни футболист Стилиян Петров с левкемията – „Стан – да победиш с любов“.

Филмът за капитана на Селтик, Астън Вила и националния отбор на България включва емоционални откровения на Стенли и на цялото му семейство – съпругата Паулина, децата – Стилиян-младши и Кристиян, брата Иван и родителите Светлинка и Альоша. От името на приятелите говорят съотборникът и съименник по фамилия на Стилиян – Мартин Петров, и най-добрият приятел на Стан от Бирмингам – Чарли.

Ива Стоянова и операторът Ники Глушков са заснели интервютата със Стилиян и семейството им в Глазгоу – на бенефиса на българина на 8 септември. Както Ива казва, филмът е направен на един дъх с много любов и от страна на монтажиста Роси Гюрова, на автора на музикалното оформление – Досю Амуджев, и режисьорите Стефка Райкова и Васил Лесов.

Дълбоко вдъхновяващата лична борба на Стан с коварната болест със сигурност няма да остави нито един зрител безучастен. Филмът ще зареди с много позитивизъм, воля и сила и ще вдъхнови зрителите с прекрасната любов между Стилиян и съпругата му.

„Каквото и да кажа за децата и Поли, ще е малко. Да преминат през този ад, да бъдат сами, да не ме виждат с месеци. Поли беше с мен постоянно. Спеше на едно малко легло по болници…, разчувства се Стилиян, когато говори за най-близките си. – Никога не съм я виждал да плаче. Тя е моето съкровище. Благодаря на Господ, че тя е до мен.“

stiliqn

„Бившият ми съотборник в националния тим Георги Бачев ни запозна. Беше любов от пръв поглед. Знаех, че тя ще бъде моя жена, че ще имаме деца. Това е чувство, което не може да се обясни“, призна бившият капитан на националния отбор.

„Моят живот е на заден план. Трябва да дам всичко от себе си, за да можем да се преборим, разказа Паулина. – Стенли е най-добрият съпруг и баща. Той е най-добрият. Аз зная колко е силен той. Заедно всичко ще постигнем. Бях сигурна, със силната си вяра и вярата си в Господ, че ще се справим. Най-голямата ми мечта беше да имам семейство и се радвам, че го създадох.“

„Когато той ми се обади със страшната вест, беше ден четвъртък. Каза ми: „Баща ми, така и така, има вероятност да съм болен от левкемия“. Казах му веднага да започне лечение. Още на другия ден замина за Лондон и започна да се лекува. Аз знаех, че той ще се справи и ние ще му помогнем“, разказа баща му Альоша.

Майка му Светла реагира спокойно, убедена била, че ще се справи. „Когато ти се случи нещо такова, почваш да се питаш „Защо точно на мен?“. Отговор не мога да намеря и до сега, признава Светла. – Трябваше ли да се разболее, за да разбера аз кои са му истинските приятели. Той винаги се раздава за близките си. До него останаха само истинските му приятели. Аз съм си същата жена, но с много по-голяма болка в сърцето. За всяка майка е ужасно да разбере, че детето ѝ е болно от левкемия.“

Брат му Иван прави изследвания, за да му даде костен мозък. Оказва се обаче, че малкият няма съвместимост и не може да стане донор.

Най-добрият му приятел в Бирмингам Чарли също говори пред камерата на Ива Стоянова. „Стан винаги е бил много силен. Когато лечението беше най-трудно, помагах на момчетата за багажа да го пренесат до колата. Тогава Паулина се разплака, и аз също. Изведнъж чухме от колата Стан да се провиква: „Хайде, Поли, да тръгваме! Остави го този глупак!“. Тогава разбрах всъщност колко е силен моят приятел.“

„Пожелавам на всички хора да не се страхуват от неизвестното, да имат куража. Бъдете живи и здрави!“, каза Големия Стан.

Източник:inews.bg