България е привърженик на дипломатическите усилия за решаване на кризата в Сирия. Това стана ясно от думите на министъра на отбраната Ангел Найденов пред Нова телевизия. По негови думи на заседанието на Съвета за сигурност към премиера са били отчетени 3 възможни сценария – продължаване на дипломатическите усилия, военна операция със санкциите на Съвета за сигурност на ООН или с решение на НАТО, или „коалиция на желаещите”. По думите на министъра страната ни е привърженик на първия сценарий. Според Найденов той все още е възможен.

Дипломатическите усилия не са се провалили, убеден е Ангел Найденов. Като най-нежелан вариант той определи удар на “коалиция на желаещите“.

„Този вариант е неприемлив към този момент”, категоричен е Найденов.

По негови думи, преди да се вземе решение, трябва да се изчака докладът по работата на инспекторите на ООН.

„Трябва да изчакаме да приключи цялата работа на инспекторите”, смята Найденов.

По думите на военния министър сценарият за военна операция със санкциите на Съвета за сигурност на ООН или с решение на НАТО, е крайно решение, но страната ни ще трябва да се съобрази с него.ba

„Трябва да бъдат наказани хората, които са употребили или наредили използването на химическо оръжие. Тук няма защо да скриваме факта, че това се отнася и по отношение на режима на Асад, и по отношение на хора, свързани с опозицията в Сирия”, заяви Найденов.

До този момент няма отправено искане или запитване към България за възможно участие във военна операция в Сирия, допълни още Найденов.

По думите на военния министър, ако се стигне до операция, най-вероятно е използването на крилати ракети и ограничени въздушни удари. Според министъра използването на сухопътни сили е сценарий с най-малка степен на вероятност.

България има стратегия, мерки, планове, които вече са задействани, включително формирането на Национален щаб и регионални щабове в Елхово и Хасково. За първи път се публикуват мерките, които са взети като част от решенията на Съвета за сигурност, обясни военният министър.

По думите му обаче най-голямата заплаха към момента за България е бежанският поток. Миналата година малко над 500 бежанци са преминали нашата граница, а сега са 3100. 1620 са сирийските граждани и се очаква да се увеличават още до края на годината.

„Набелязани са комплекс от мерки за затягане режима по границата. Второ, разпоредил съм да се извърши преглед на всички военни имоти по цялата южна граница, за да се видят какви са възможностите за настаняване там. Взети са мерки с искане към международните организации за подпомагане на България“, заяви Найденов.

Източник:dnes.bg