Марсоходът Curiosity откри поредните доказателства, че на Марс със сигурност е имало живот.

Марсоходът Curiosity, който земляните изпратиха, за да търси извънземни на Марс, днес откри поредното доказателство, че на Червената планета със сигурност е имало живот. Този факт се потвърждава от намерените следи на течаща вода, в която са регистрирани всички необходими елементи за живот, съобщиха от Българска национална телевизия.

Работливата машинка, която броди по Марс не само изпраща фотоси на Червената планета, но притежава и химична лаборатория. В нея са засечени всички химични елементи, които участват при създаването на живота.mars1

Астрофизикът Владимир Божинов, който е главен редактор на сп. “Знание”, коментира новината, разкривайки, че са открити водород, кислород, фосфор, азот, сяра – основите за съществуването на живота. Като се съберат плюс наличието на енергия, това води до появата на микроорганизмите. Наличието на следи за енергия също е регистрирано, съдейки по химикали, които са били окислени, слабо окислени и неокислени.

Curiosity изпраща на Земята снимки на ерозирали камъни, които са от речно марсианско корито, показващо, че там е имало вода, а пробите пък доказват, че тя е била сладка.

И така учените стигат до твърдението, че на Марс със сигурност е имало живот преди 3 милиарда години, но поради слабата гравитация на Червената планета и атмосферата, която има, микроорганизмите са изтекли в Космоса или са загинали от унищожаващите лъчения.

Източник:razkritia.com