Наказаха шефа и четирима възпитатели от социалния дом в Стара Загора заради гладни сираци. На персонала са наложени административни актове след намесата на юристите на „България без цензура“. Те сигнализираха в Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), че малчуганите често са наказвани с лишаване от храна, съобщи Николай Бареков в блога си.

Директорът и подчинените му са възпитавали децата по методи, подобни на тези на Макаренко, установила проверка от Агенцията.IRAQ-UNREST-MOSQUE-ARREST-DISPLACED Инспекторите са категорични, че персоналът е действал в нарушение на чл. 19 от Конвенцията на ООН за правата на детето и са в противоречие с правото на закрила, регламентирана в чл. 11, ал. 2 от Закона за закрила на детето.

Малчугани от дома потърсиха помощ от екипа на „България без цензура“ по време на предаването в Стара Загора. Пред юристите те разказаха, че след всяка беля са заспивали гладни по решение на възпитателите. Те се оплакаха и от това, че персоналът ги обижда и бие. Едното от децата дори показа синини по крака, твърдейки, че са от „възпитателен пердах“.

В момента са сезирани прокуратурата и общината, които предстои да се запознаят със случая.

Източник:24chasa.bg