Интервю с прездидента на Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) Кирсан Илюмджинов по повод участието му в руския сериал “Вангелия”:

– Как се запознахте с Ванга?

– В края на 1992 г. ми позвъня по телефона моят приятел от МГИМО българинът Стоян. По това време се занимавах с бизнес, бях президент на корпорацията „Сан”. Стоян ми предложи да отидем в Петрич: „Ванга поиска да доведем от Москва „младия президент”, но не успяхме да го намерим, може би ти ще дойдеш вместо него. Да се запознаете, да поговорите”. Аз разбира се съгласих. Баба Ванга е легенда! Пристигнах в България. На следващия ден рано сутринта леля Ванга ме извика в дома си. Покани ме да седна и ме пита:  „Е, млади г-н президент, как сте?” Аз тогава тъкмо бях завършил института (бел.ред. МГИМО), бях само на 29 години. Какъв президент съм? Тя започна да ръкомаха: „Ще ръководиш народа, ще станеш голям президент!”. След година бях избран за президент на Калмикия. А по онова време и през ум не ми е минавало. Стана спонтанно. Отидох в Елиста в завод „Звезда”, където работих до казармата. Тогава един от кандидатите започна да агитира, а момчетата си говорят „Защо ни е чужд кандидат? Имаме си наш. Кирсан, ти се вече богат, живееш си направо в комунизма. Направи така, че и ние да заживеем в комунизма!” И ме издигнаха. След победата в изборите веднага ми позвъни баба Ванга да ме поздрави. А аз веднага отидох да я посетя. Така започна нашето приятелство. Често се срещахме. Понякога по 2-3 пъти в месеца.

– На какъв принцип Ванга допускаше хора в близкото си обкръжение?

wanga

 

– За мен това е загадка. Имам много приятели в Москва. Заведох един от тях и той също се сближи с Ванга. А пък друг направо изгони, дори не го допусна да прекрачи прага й. Не приемаше, например, българския президент Желю Желев. Знам това добре, защото бях помолен да му уредя среща. Но беше безпредметно да опитвам. Вероятно е трябвало да има съвпадение в аурата.

– Сцената с картата във филма реално ли се е случила в обшуването Ви с Ванга?


– Доколко успешно Елена Яковлева се превъплъти в образа на Ванга?
– Точно така беше. В края на 1995 година. В южната част на Русия трябваше да се строи неголям нефтопреработвателен завод. Вицепрезидентът на нефтената компания научил, че отивам при Ванга, и на шега ме помоли да я попитам да подскаже подходяща площадка. Взехме карта, а останалото е както е показано във филма. Елена Яковлева показваше с пръст по картата, а Ванга взе молив, очерта кръг и със сила отбеляза на картата, даже моливът се счупи. Казва: „Виждам много машини и тръби”. Погледнах – това е село Артезиан. Нищо няма в това село, полупустиня. Помислих си, че Ванга греши. А след 10 години там откриха нефт. Сега започват да строят завод.

– Направиха и страхотен грим. Яковлева е по-висока. Ванга беше малка, суха възразстна баба с ръст най-вероятно около 160 см. Помня, че когато я прегърнах главата и стигаше до плещите ми. Но маниерът на общуване, който имаше Ванга много е точно е пресъздаден от Елена. Особено жестът с почукването по масата, който аз й подсказах. И като аура Яковлева съответства на Ванга. Влязла е в образа й. Или пък Ванга е влязла в нейния…

– Кое се сбъдна от предсказаното ви от Ванга?

– От десет предсказания ми се сбъднаха осем. Всичките и предсказания с в образна форма. Ванга не е казвала, че ще стана президент на ФИДЕ. Веднъж бях при нея и тях казва: „Ти си такъв нисък, малък, а на две кресла си седнал”. А ние седим на пейката в двора – какви кресла? А тя казва: „Виждам двама Кирсанови!” И след половин година в Париж ме избират за президент на ФИДЕ. И в този момент бях единственият, който съвместява поста президент на републиката и ръководител на международна организация. Предсказанието за нефта се сбъдна след 10 години. Сега чакам още две събития в моя живот, предсказани от Ванга. Няма да кажа какви.

Със съкращения от в. “Комсомольская правда”

Източник:hashtag-bg.com