„ДПС предложи Делян Пеевски за председател на ДАНС. Той е член на ръководството на партията, нормално е те да го предложат“. Това призна пред bTV лидерът на БСП Сергей Станишев.

На въпрос дали това означава, че лично Доган го е лансирал, той отговори: „Разбирайте го, както искате“.

Според Станишев обаче не Пеевски е причината за масовите протести. „Това правителство е под натиск още от първия ден. ГЕРБ така и не разбра, че е опозиция. Действа сценарий за дестабилизацията на страната“, смята той.stani6ev

Лидерът на БСП каза, че през юни наистина е имало опасност правителството да падне, ако не бъде предложен Пеевски, но сега ситуацията била съвсем различна, защото кабинетът показал, че може да работи.

Станишев не смята, че гражданското общество ще се сниши отново. „Най-голямата победа за тези 100 дни е, че хората вече не се страхуват да протестират. Че не ви се обажда премиерът в студиото след предаване“, каза той. „Обаждат се обаче активно ПР-и“, контрираха го водещите Генка Шекерова и Константин Караджов. „Не мога да говоря от тяхно име“, отвърна Станишев.

Станишев защити и другите скандални назначения на правителството. Например Георги Христозов, който бе назначен в НЕК, въпреки че е осъждан и не може да получи достъп до информация, бил много голям специалист и автор на новия модел в енергетиката, който довел до падане на цената на тока с 5%.

„Важното е котката да лови мишка, нали“, каза Станишев. По повод на назначението на скандалния бивш кмет Петко Арнаудов за шеф в горите, въпреки че има дела срещу него в съда, Станишев се аргументира: „Щом са го избирали два пъти за кмет на Царево, значи явно има доверието на хората“.

Той отново нападна ГЕРБ, че е назначавал неподготвени хора във властта. „Надявам се министрите да извадят доказателствата, че голяма част от назначенията са правени след партийни решения“, каза соцлидерът.

„Продължителността на живот на това правителство е изцяло в негови ръце. Ако то работи добре, животът му ще е дълъг“, смята той.

Станишев каза, че за АЕЦ „Белене“ ще се прави нов анализ дали е икономически изгоден проект. По повод на това, че вече има такъв анализ на британската банка HSBC, за който бяха платени 2.5 млн. евро, Станишев каза, че предишните управляващи са подавали невярна информация на консултанта и затова докладът не може да се смята за обективен.

Той даде пример – срокът на техническата гаранция за оборудването е 40 години, а към консултанта е подадена информация за 20 г. „Това съществено променя ситуацията. И това е само един от примерите“, каза той. Станишев смята, че за новия анализ няма нужда да се наема чужд консултант. Анализът можел да го направи БЕХ.

Станишев отказа да отговори на въпроса дали ще приеме номинация за еврокомисар. „За мен е по-важно лидерството на БСП, защото дава възможност да се прави политика“, отговори той. „БСП е най-малко лидерската и клиентелистка партия“, заключи той.

Източник:24chasa.bg