„Цената на тока трябва да бъде вдигната, а не да върви надолу, за да може да се поддържа системата за производство и на пренос на енергия в равновесие“, заяви в сутрешния блок на Bulgaria On Air Антон Иванов, член на Управителния съвет на Българския енергиен форум.

Задържането на цената на електроенергията, а особено нейното намаляване, подлага НЕК на огромно натоварване, уточни той.

„В енергетиката разходите трябва да се заплащат, а това става с повишение на цените за крайния потребител. Въпросът е по какъв начин се случват нещата, необходимо е подобни стъпки да бъдат планирани добре, да има ясни прогнози и всички граждани да бъдат наясно, вместо да научават в последния момент“, каза още Иванов.

k

 
По думите му вече е крайно време правителството да реши дали е рентабилно да решава социалните проблеми на България чрез енергийния сектор.

„Цената на тока и сега е достатъчно ниска, трудностите са свързани с ниските доходи на голяма част от населението. Това е социален, не енергиен въпрос. Проблемите в енергетиката са липса на ликвидност в структуроопределящите предприятия“, обясни експертът.

Според него само ясна и целенасочена стратегия би могла да промени ситуацията. Засега има само политики, но не и конкретни ангажименти, допълни Иванов.

„Важно е да се разбере и какви функции изпълняват нашите централи – дали АЕЦ „Козлодуй“ например подпомага Българския енергиен холдинг и неговите дружества, които са в лошо състояние, или се правятинвестиции и се развива секторът. Няма как да се правят и двете неща едновременно“, обясни Иванов.

По думите му 2013 г. е била трудна за енергийния сектор не само у нас, но и в Европа.

„През август и септември имаме стабилно производство и износ от нивата на миналата година, но за 2014 г. очакваме да няма съществени различия. Няма очакване за бум на консумацията, което да доведе до повишение и на производството. Това значи, че през пролетта ще имаме почти минимална консумация, а зимата отново ще имаме свръхконсумация“, добави Иванов.

Източник:dnes.bg