Ново проучване показва, че хранителните компании са трансформирали чипса от лека и примамлива закуска, каквато е била през 70-те години във Великобритания в продукт, пълен с химия, към който хората се пристрастяват, пише New England Journal. Един пакет чипс е пълен с мазнини, сол и захар, които стимулират центровете на удоволствието в мозъка и водят до неустоимо желание за консумацията им.

Консумацията на един пакет чипс дневно се равнява на консумацията на 5 литра олио за период от една година. Според специалисти тази констатация трябва да е като сигнална лампа, как чипсът и снаксът могат сериозно да навредят на здравето. Те апелират към поставянето на етикети на продуктите, които да предупреждават за вредата от консумацията им, подобно на кутиите с цигари. 4ips

В чипса се съдържа токсичен химикал, акриламид, който е безцветен, без вкус и мирис. Химикалът е свързан с увреждането на ДНК структурите.

Според данни на Световната здравна организация в чипса се съдържат 1343 мкг/кг акриламид.

Британски изследвания показват, че консумацията на големи количества чипс през бременността е равнозначна на тютюнопушене по отношение вреди на плода.

Установено е, че консумацията на чипс е и главен виновник за наднорменото тегло и затлъстяването.

Големите количества сол, съдържащи се в него, допринасят за развитието на сърдечни и ракови заболявания, диабет тип II, както и увреждане на плода при бременност, хиперактивност при децата и др.

Източник:blitz.bg