България е страната в с най-ниска цена на електроенергията в Европейския съюз, но цените на газа у нас са сред най-високите, показват данни на Европейската комисия, цитирани от БНР.

Според уточненията на експерти страната ни е в най-неблагоприятно положение в ЕС по отношение на цените на газа, защото е зависима само от един източник. Двупосочни връзки към съседните страни според тях са една от алтернативите за България. Другите са свързани с проучването на залежите от природен и шистов газ.ek

Електроенергията у нас статистически е най-евтина и за домакинствата, и за промишлеността, но не и ако цената ѝ бъде разглеждана на фона на доходите на българите, обясниха специалистите. Според тях резерв за намаляване на цената на тока може да се търси с подобряване на енергопреносната система и изграждане на нови съоръжения.

Комисията представи данни за отделните страни в навечерието на предстоящия идната седмица извънреден Европейски съвет, сред чиито основни теми ще е енергетиката.

Междувременно стана ясно, че двете експертни мисии, които Еврокомисията изпрати у нас по искане на служебното правителство, в момента обобщават заключенията и препоръките си. Очаква се скоро те да бъдат представани на българските власти.

Източник:24chasa.bg