Ето някои добри новини за всички вас, които са получили тъмен шоколад за Свети Валентин: ядете нещо, което е здравословно за сърцето. Флавоноидите, намиращи се в тъмния шоколад, са приятелски настроени към вашето сърдечно здраве и могат да понижат кръвното налягане, да подобрят притока на кръв към мозъка и сърцето и да направят тромбоцитите по-малко лепкави, за да могат да се съсирват.

Но докато хрупаш шоколада, трябва да знаеш това: Понякога реалността да чуеш, че коронарната болест на сърцето е причината номер едно за смъртта на американските жени, е изумителна.

И все пак, факт е, че почти два пъти повече жени умират от инфаркт, инсулт или други подобни форми на коронарна болест на сърцето, отколкото на всички видове ракови комбинирани – и това включва рак на гърдата.

Винаги е добре да знаете какви са признаците на сърдечен удар. Знаете ли, че те са различни при жените? Това може да е една от причините жените да имат наполовина вероятност да преживеят сърдечен удар в сравнение с мъжете. Или жените и техните здравни специалисти не разпознават симптомите, или медицинският персонал не свързва жените със сърдечни пристъпи толкова лесно, колкото мъжете.

Сърдечният удар не винаги е класическото чувство на слон, седнал на гърдите ви или внезапна, остра болка, която ви кара да притискате гърдите си и да се сринете. Въпреки че най-често срещаният симптом при жените е подобен на мъжете – чувство за болка в гърдите или дискомфорт – понякога е по-фино от това:

  • Може да почувствате недостиг на въздух – сякаш сте направили тежко упражнение – въпреки че въобще не сте се упражнявали. Това може да се случи с или без дискомфорт в гърдите.
  • Може да почувствате натиск в горната част на гърба, който може да се почувства като притиснато въже около вас.
  • Може да почувствате замаяност или силен световъртеж, дори може да припаднете.
  • Може да почувствате болка в челюстта, шията, ръката или стомаха.
  • Може да изпитате гадене или повръщане.

Много жени приписват симптомите си на неща като грип, умора, киселинен рефлукс или нормални признаци на стареене. Други могат да мислят, че имат инфаркт и просто вземат аспирин, но не се обаждат на 112. болестта на сърцето е предотвратима. Специалистите съветват:

  • Обсъдете риска за сърдечно заболяване с вашия личен лекар
  • Ако пушите, откажете се. Само след една година рискът от коронарна болест на сърцето може да намалее с 50%.
  • Ако вече не тренирате, започнете сега. Само 30 минути ходене на ден може да промени нещата.