Сирия поиска от ООН да предотврати „агресия“ срещу нея, след като през уикенда президентът на САЩ Барак Обама призова за ответни удари срещу сирийската армия заради атаката с химическо оръжие миналия месец, предаде Ройтерс.

Вашингтон твърди, че над 1400 души са били убити при нападението с химическо оръжие. Много от жертвите са деца, а химическата атака в Дамаск се смята за най-тежката след 1988 г. Тогава режимът на Садам Хюсеин обгази хиляди иракски кюрди.

siriq

Военните действия от страна на САЩ ще бъдат подложени на гласуване в Конгреса, който се събира след лятна почивка на 9 септември. Това дава на президента Башар Асад време да подготви терена за всякакво нападение и да се опита да получи международна подкрепа срещу използването на сила.

В писмо до генералния секретар на ООН Бан Ки Мун и председателя на Съвета за сигурност Кристина Персевал сирийският представител в ООН Башар ал Джафари призова „генералния секретар на ООН да поеме отговорността си за предотвратяване на агресия срещу Сирия и за постигане на политическо решение на кризата“.

Според Джафари САЩ трябва да изиграят ролята си в подкрепа на мира и като партньор на Русия в подготовката на мирната конференция за Сирия, а не да използват сила срещу страните, които се противопоставят на тяхната политика.

Сирия отрича да е използвала химическо оръжие и обвинява бунтовниците, които се борят срещу режима на Асад вече над 2 години, че са използвали забраненото оръжие, пише БТА.

Източник:dnes.bg