„Не съм убеден, че съм взел грешно решение за извеждането на депутатите с автобуса от Народното събрание. Това ще го изследваме тепърва. В момента не виждам защо трябва да се поеме политическа отговорност. Отговорността е голяма и не е само на всички институции, а и на парламентарно и извън парламентарно представените политически партии“. Това заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев на въпрос ще поеме ли отговорност за снощните сблъсъци между полиция и протестиращи.

По думите на Йовчев МВР има сили, има и идея как да осигури нормалната работа на институциите.min

„Аз твърдя, че полицията в действията си не е имала нито поставена задача, нито заповед, нито се е държала агресивно спрямо протестиращите. Може да е имало отделни случаи. Но ако се погледне в цялост ще се види, че полицията не е била агресивна спрямо протестиращите. Полицията бе обект на агресията“, категоричен бе вътрешният.

Йовчев отговори и на призива на столичния кмет Йорданка Фандъкова полицията да се намеси при вандалските прояви, чупенето на плочки и колчета. „Единственото, поради което полицията не се намесва остро при проявите на насилие и рушене на имущество е, че иска да предпази протестиращите от много по-сериозни случаи на насилие. Ако полицията се намеси крайно в такава ситуация би провокирала насилие“, заяви още Йовчев.

Източник:blitz.bg